Кір у дітей !!!
Що ми знаємо про кір?

Це високо заразна вірусна хвороба, яка вражає переважно дітей дошкільного віку. Інкубаційний період становить близько 10 днів, а поширення відбувається через чхання і кашель. Ось, власне, і все. Тому в даній статті піде мова про те, чого ми не знаємо про кір.

 

І що обов'язково повинні знати.

Кір у дітей: симптоми, лікування - ось тема, що хвилює багатьох батьків. Для початку розберемося, що взагалі таке кір і як її розпізнати. Вірус кору відноситься до роду морбіллівірус. Він проникає в епітелій дихальних шляхів і поширюється по кровотоку в усі органи і тканини організму. Крапельки мокротиння, слизу і слини дитини, що містять вірус, при кашлі, чханні, розмові потрапляють у повітря і там швидко поширюється. Зараження відбувається навіть при поверхневому контакті або вдиханні пилу, що містить вірус. Інфекцію можна "зловити" навіть якщо ви їдете в ліфті разом із зараженим дитиною. Не дарма кір називають "мандрівної" хворобою.

 

Симптоми:

Первісними симптомами є висока температура, катар (запалення слизової оболонки легень), кон'юнктивіт і кашель ( який може перейти в бронхіт), потім червоний висип, яка починається за вухами і швидко поширилася по всьому тілу.

 

Хвороба ділиться на три періоди.

 

1. Перший - прихований, має тривалість від 6 до 18 днів, протягом якого вірус в організмі не викликати жодних симптомів.

 

2. Другий період - проміжний. Триває 3-4 дні і супроводжується симптомами, типовими для будь-якої гострої респіраторної інфекції: нездужання, нежить з рясними виділеннями з носа, кашель, запалення кон'юнктиви очей, висока температура. Поступово ці явища посилюються - може розвинутися світлобоязнь, набряклість обличчя, коклюш, а іноді і запалення і навіть набряк гортані відбувається з настанням нападів сильного задухи. З'являється дратівливість, поганий сон. Можна спостерігати головний біль, блювоту, болі в животі, проблеми зі стільцем (найчастіше пронос). Цей період характеризується появою на внутрішній стороні щік і яснах крихітних білих плям з червоними колами навколо них. Це вірна ознака кору - так звані плями Філагова-Коплика. Вони зазвичай з'являються за 2-3 дні до висипання або на перший-другий день прояву висипки.

 

3. Третій період хвороби - період "виверження": він характеризується новим підйомом температури і погіршенням загального стану пацієнта. З'являється червона висипка - спочатку за вухами, потім на щоках, на лобі, а потім стає все більш широкою, охоплюючи все тіло і кінцівки. Протягом 3-4 днів висипка зникає, і залишаються світло-коричневі плями. Шкіра стає сухою і починає лущитися. Весь цей час дитина страждає від страшного свербіння. Але як тільки температура тіла знижується - ситуація поступово покращується.

 

Хто не може захворіти на кір:

 

Незважаючи на надзвичайно високий відсоток захворюваності кір, є групи людей, несприйнятливих до цієї хвороби. По-перше, ними є діти в перші три місяці життя, чиї матері-коли хворіли на кір. У більшості з цих дітей зберігається імунітет матері, починаючи від періоду вагітності до 3-4-х місяців життя. Збільшується відсоток підвищеного імунітету до хвороби у немовлят, яких годують грудьми. Описано також окремі випадки імунітету до кору серед дітей, очевидно, що перенесли раніше дане захворювання без будь-яких симптомів. Імунітет до кору виробляється один раз і на все життя. Однак, у дітей, що перехворіли на кір в ранньому віці у прихованій формі, через кілька років може настати повторне інфікування - хвороба повернеться знову.

Профілактика:

 

Не можна недооцінювати таке захворювання, як кір у дітей, з симптомами, лікуванням яких повинні бути ознайомлені всі батьки. Але не менш важлива і профілактика даного захворювання. Профілактика кору полягає у своєчасній ізоляції хворих. Вона повинна бути припинена не раніше ніж через 5 днів після появи висипки. На додаток до підтвердження діагнозу кору необхідно негайно повідомити про це дитячому саду, в який ходить дитина.

 

Це захворювання є небезпечним для дітей у віці до 2 років, так що якщо у дитини є якісь медичні протипоказання для отримання щеплення - потрібно особливо оберігати його від інфекції. Якщо немає протипоказань до вакцинації, то після 15 місяців дитині необхідно провести активну імунізацію.

 

Контроль за організацією харчування

Медична сестра дошкільного навчального закладу №12 "Світлячок" загального розвитку, відповідно до законодавства здійснює постійний контроль за організацією харчування, у тому числі за безпекою харчових продуктів та готових страв; умовами та строками їх зберігання і реалізації, технологією приготування страв; виконанням норм харчування тощо. При організації харчування медичний персонал керується насамперед Інструкцією з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах (наказ МОН, МОЗ від 17 квітня 2006 р. № 298/227) та порядком організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах (наказ МОН, МОЗ від 1 червня 2005 р. № 242/329).

Для забезпечення правильного харчування будь-якій людині необхідні три умови:

- наявність у їжі усіх необхідних інгредієнтів;

- здоровий травний тракт;

- раціональний режим харчування.

Раціональне харчування передбачає використання необхідного набору продуктів, які містять усі необхідні харчові компоненти, вітаміни, мікроелементи відповідно до вікових фізіологічних потреб дитячого організму.

Організація харчування дітей у дитячому садку повинна поєднуватися з правильним харчуванням дитини в сім’ї (вдома). Батькам дітей потрібно прагнути до того, щоб харчування поза дитячим садочком доповнювало раціон, одержаний у дошкільному закладі. У нашому саду є в наявності меню для того, щоб батьки мали повну інформацію, які страви та продукти отримала їх дитина протягом дня у дитячому садку.

 На вечерю в домашньому раціоні рекомендуються продукти, які дитина не отримала в дитячому саду. В нашому дошкільному закладі ми проводимо з батьками вихованців бесіди, намагаємося переконати батьків у тому, щоб вранці, до відправлення своєї дитини в дитячий сад, його не годували тому що це порушує режим харчування дошкільника, призводить до зниження його апетиту, в такому випадку дитина погано снідає в групі. Однак, якщо дитину доводиться приводити в дитячий сад рано то йому можна вдома дати сік або які-небудь фрукти. Не рекомендується, особливо зранку, кормити дитину солодощами, цукерками і.д. Такі рекомендації ми даємо всім батькам наших дітей.

   Велика увага приділяється питанням адаптації дітей у дитячому садку. При цьому звертаємо особливу увагу на харчування дитини в період адаптації в дитячому садку. Перехід дитини від домашнього виховання до виховання в дитячому колективі майже завжди супроводжується певними психологічними труднощами. Чим менша дитина, тим важче вона переносить цей період. Часто в цей час знижується у дітей апетит, порушується сон, іноді спостерігаються невротичні реакції, знижується загальна опірність до захворювань. Правильна організація харчування в цей час має велике значення і допомагає дитині легше адаптуватися в колективі. Перед приходом в дитячий садок батькам рекомендується наблизити режим харчування і склад раціону до умов дитячого колективу, привчити його до тих страв, які найчастіше дають в дитячому саду, особливо якщо вдома він їх не отримував.

   Якщо дитина не вміє або не хоче, їсти самостійно, перший час вихователі його годують. Якщо дитина відмовляється від їжі, ні в якому разі не можна годувати його насильно. Це ще більше посилить негативне ставлення до колективу, до саду.

 

ВІТАМІНИ ТА ЇХ ЗНАЧЕННЯ

 Вітаміни – це біологічно активні речовини, які є життєво важливими для нормального функціонування організму. Особливу роль вітаміни грають в зростанні і здоров’ї дітей. Крім цього, в організмі дитини вітаміни необхідні для регулювання процесів обміну речовин, кровотворення і підтримки імунітету. Якщо в дитячому організмі спостерігається дефіцит якогось вітаміну, то організм працює з перебоями. Спільно з білками, жирами і вуглеводами, вітаміни повинні бути включені в щоденний раціон кожної дитини.  Дуже важливо знати, що всі вітаміни поділяють на дві великі групи: жиророзчинні (вітаміни А, Д, Е) і водорозчинні (вітаміни групи В, С, фолієва кислота).

 Щоб забезпечити дитину необхідною кількістю вітамінів і мінеральних речовин не забувайте включати в меню дитячого харчування свіжі овочі, ягоди та фрукти не тільки влітку, а й по можливості цілий рік. Не слід забувати про такі продукти харчування, як зелень петрушки, кропу, щавель, кропиву. Раннім літом корисно готувати борщ зі щавлю, омлет з кропивою. Молоде зелене бадилля буряка та моркви можна використовувати для приготування супів, борщів. 

 Особливе значення має вміст у дитячому раціоні солей кальцію, фосфору та заліза. Ці мінеральні речовини містяться в молочних продуктах, м’ясі, рибі, яйцях, вівсяній крупі, овочах. Основними джерелами йоду є такі продукти: морська риба, морська капуста, яйця, зернові (крупи, особливо вівсяна), горох, молочнокислі продукти, горіхи(особливо кедрові).                                                                

  Вітамін А дуже потрібен для процесу росту і в дитячому організмі відповідає за нормальний процес формування зубів і кісток, підтримує зорову систему, а також сприяє росту нових клітин. На цей вітамін багаті такі продукти, як шпинат, манго, абрикоси, яблука, плоди шипшини, а також продуктах тваринного походження ( печінці, рибі, жовтках яєць). У тому випадку, якщо в організмі дитини буде спостерігатися нестача вітаміну А, це може призвести до погіршення зору, ураження слизових оболонок шкіри.      

   На вітамін С особливо багаті плоди шипшини, горіхи, чорна смородина, зелень салату, шпинату, кропу, петрушки, зелена цибуля, а також яблука, садова і лісова суниця, малина, агрус, свіжа капуста, солодкий болгарський перець, помідори, редис, зелений горошок. Вітамін С допомагає процесу формування кісток і зубів малюка, виявляє проти алергічну дію в організмі і міститься в цитрусових, шипшині, ківі, капусті. При недоотриманні вітаміну С у дитини буде знижуватися імунітет і існувати ризик кровотечі.  

   Виключне  значення для життєдіяльності дитячого організму має вітамін Д. Він необхідний для формування кісткової тканини. Цей вітамін міститься в яйцях, риб’ячому жирі, рибі. Дефіцит вітаміну Д в організмі дітей призводить до рахіту.   

   Вітаміни групи В необхідні дітям для підтримки функцій мозку, регулювання роботи нервової системи, оптимального росту, гарного апетиту. Цей вітамін можна знайти в рисі, печінці, вівсянці, горіхах, м’ясі. При дефіциті вітаміну В в організмі дитини може виникнути анемія і відставання в рості і розвитку.                                                               

  Вітамін В1, який стимулює нервову та м’зову діяльність, забезпечує нормальний тонус органів травлення міститься в м’ясі, печінці, яйцях, житньому та пшеничному хлібі грубого помолу, гречаній та вівсяній крупі, бобових, дріжджах.                                                              

  Вітамін В2, який має велике значення для синтезу гемоглобіну крові міститься у м’ясі, молоці, твердому сирі, печінці, крупах, яєчному жовтку, моркві, горосі, меді, дріжджах.                             

                    Джерелом вітаміну В6 є пекарські дріжджі, проросле насіння, пшеничні та рисові висівки, печінка, м’ясо, риба.

  Вітамін Е сприяє оптимальному вуглеводного обміну в організмі малюка і міститься в помідорах, жовтку, шпинаті, рослинних маслах. Нестача вітаміну Д призводить до порушення обміну речовин в м’язовій тканині.

  УВАГА! ХАРЧОВІ ОТРУЄННЯ.

 Мало хто з батьків утримується від спокуси напоїти малюка парним молоком або пригостити його немитими ягодами з саду, овочами з городу. Парне молоко дуже шкідливо для маленьких дітей, оскільки на відміну від молока, що пройшло теплову обробку і стерильно запаковано, воно може викликати не тільки кишкові розлади, а й інфекційні захворювання. Такі ягоди, як полуницю, малину та суницю необхідно мити особливо ретельно. Немита чи погано промита зелень «зі свого городу» може привести до розвитку у дитини ієрсиниоза, відомого також під назвою «псевдотуберкульозу» або «мишачої лихоманки». Навіть звичайні для дитини продукти харчування в спекотну пору року швидко псуються, а термін їх зберігання скорочується. Неприпустимо поїти дитину сирою водою, навіть джерельною або після очищення через фільтр.

 ЯК УНИКНУТИ ХАРЧОВОГО ОТРУЄННЯ

 Мийте руки до і після того, як доторкнулися до їжі

 Гарячу їжу слід розігрівати й подавати в гарячому вигляді. Готуйте м’ясо і молочні продукти при температурі не нижче 70 градусів

 Швидкопсувні продукти можна тримати при кімнатній температурі (близько 20 градусів) не більше 2-х годин

 Якщо у спеку ви вирушили на пікнік, то час зберігання продуктів знижується до однієї години

 Після зіткнення з сирим м’ясом посуд необхідно вимити самим ретельним чином, а обробну дошку краще відтерти жорсткою губкою

 Під час приготування і розігрівання їжі в мікрохвильовій печі періодично помішуйте її або пробуйте, взявши продукт з різних місць, тому що температура в мікрохвильовій печі розподіляється недостатньо рівномірно

 Перегрітий автомобіль перетворюється на справжній інкубатор мікробів. Продукти можна тримати в машині не довше, ніж час танення морозива